Снимка: Reuters, архив

Говорител на руското министерство на отбраната определи днес като провокационно изявлението на канадския външен министър Джон Беърд по повод руски войски, които уж се движели към границите на Украйна, съобщи ТАСС.

"Беърд, а преди него и "представители на САЩ и на НАТО, изразиха безпокойство от това, че руски войски приближавали уж границата с Украйна. В изявленията бяха цитирани някави "съобщения", без да се представят фактически доказателства. Без да споменаваме втръсналите вече традиционни "аргументи" под формата на слухове от социалните мрежи", заяви говорителят.

"Всички провокационни "съобщения", насочени към по-нататъшно разпалване на страстите около гражданския конфликт в Източна Украйна, имат един-единствен източник. Той не е от украински произход, при все че днес е разположен в една от административните сгради в Киев", изтъкна той.

В тази връзка министерството приканва западните партньори "да адресират занапред своите опасения, свързани с невярна информация за руските въоръжени сили, директно до източника, който ги е измислил".

Вчера Джон Беърд заяви, че Канада е разтревожена от съобщения за придвижване на руски войски край границата с Украйна. "Приканваме Москва незабавно да изтегли войските си не само от граничните райони, но и от територията на Украйна", каза той.

Освен това канадският министър призова Русия да спазва споразуменията от Минск, както според него "прави украинската страна", отбелязва ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase