Снимка: Reuters, архив

Съветският съюз вероятно е нямало да спечели войната срещу нацистка Германия, ако режимът на Сталин не е бил толкова неумолим, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

"Трудно е да се каже дали щяхме да спечелим войната, ако властта не е била толкова неумолима", заяви руският президент на среща с учени и преподаватели по история. "А ако бяхме загубили, какви щяха да са последиците? Катастрофални!", цитира Франс прес думите на Путин.

Срещата, на която говори Путин, се състоя в Музея на съвременната история на Русия, който до 1998 г. бе Музей на революцията, съобщи руското издание Газета.ру и отбеляза, че мястото на срещата е било символично, тъй като на нея е била обсъждана ролята на историческата наука за развитието на обществото.

След разпадането на СССР руските власти имат двойнствено отношение към Сталин - той е официално осъден за ръководения от него държавен терор през 30-те години и до смъртта му през 1953 г., но продължава да е погребан на Червения площад пред Кремъл, най-престижното и символично място в Русия, посочва АФП.

Паметта му се почита от мнозина руснаци и жители на бивши съветски републики, които изтъкват ролята му за победата над нацистка Германия.

През 2012 г. Сталин излезе на първо място в допитване за най-великите руски личности, при положение, че управлението му е било белязано с терор и произвол, депортиране на цели народи (на чеченците, ингушите и кримските татари) и смъртта на милиони хора, разстреляни или умрели в лагери.

Владимир Путин призова руските историци да напишат историята на полуостров Крим, който Москва през март анексира от Украйна, преди това да са направили украинците. "Трябва да се напише историята на тази неразделна част от културния ни код, докато други не са я написали", каза той, имайки предвид "политизираните украински колеги" на руските историци.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase