Снимка: Reuters, архив

Mалък американски частен самолет, излетял от щата Ню Йорк, катастрофира край източното крайбрежие на Ямайка вчера, след като се отклони от курса си към Югозападна Флорида и прелетя 1700 мили покрай Атлантическото крайбрежие на САЩ и над Куба, предизвиквайки тревога за сигурността.

Представител на властите на щата Ню Йорк съобщи, че Лари Глейзър, търговец на недвижими имоти от Рочестър, и съпругата му Джейн били на борда. Предполага се, че и двамата са загинали.

Синът им Рик Глейзър заяви, че и двамата му родители са били лицензирани пилоти. Лари Глейзър е и собственик на самолета.

Спасителни екипи от Ямайка, включително военен самолет и хеликоптер, бяха изпратени към предполагаемото място на катастрофата на около 20 км северно от туристическия град Порт Антонио, предаде Ройтерс. Американската Брегова охрана също се включи в издирването със самолет Ейч Си - Херкулес и хеликоптер, както и патрулен катер.

Останките на машината не са открити, но е засечено маслено петно от гориво, което сочи къде може би е паднал самолетът.

Ямайка прекрати издирването през нощта и ще го поднови днес.

Пилотът престанал да отговаря на радиоповикванията около час след излитането от Международното летище на Рочестър, щата Ню Йорк, и се насочил към общинското летище на Нейпълс, щата Флорида, съобщи Федералното управление за авиация на САЩ.

Едномоторният седемместен Соката Ти Би Ем-700 летял няколко часа на височина 25 000 фута (7620 метра) в южна посока по източния бряг на Флорида и на юг над Куба. Той бил следен от два изтребителя Ф-15, съобщи Северномериканското авиокосмическо военно командване НОРАД. Ескортът бил прекратен, когато малкият самолет навлязъл в кубинското въздушно пространство.

На страницата си в Туитър НОРАД предлоположи, че пилотът може би е получил хипоксия, кислороден глад, причинен от загуба на налягането в кабината, поради което може би всички на борда са изпаднали в безсъзнание. Пилот на изтребител видял как пилотът на Соката клюмва върху таблото за управление, преди прозорците на турбовитловия самолет да се заскрежат.

Американските авиационни власти уведомили Куба за приближаването на заблудения самолет и поискали разрешение за влизането му в нейното въздушно пространство, според съобщение на кубинското правителство.

Кубинските медии съобщиха, че самолет на Бреговата орана на САЩ С-130 следвал лекомоторният самолет през кубинското пространство в координация с кубинските власти - изненадващо сътрудничество между дългогодишните врагове, отбелязва агенцията. В официалното съобщение по телевизията се казваше, че САЩ са поискали разрешение за полета на самолета на Бреговата охрана.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase