Снимка: архив, Reuters

Германските тайни служби шпионират Албания от години, за да се осведомяват за организираната престъпност, съобщи днес седмичното списание "Шпигел", седмица след подобни разкрития, засягащи Турция, предаде Франс прес.

В изданието си, което ще бъде публикувано в неделя, списанието уверява, че Албания е в списъка на ключови държави, подложени на наблюдение от Германската служба за външно разузнаване (БНД) още отпреди присъединяването на Тирана към НАТО през 2009 година.

Преди седмица сп. "Шпигел" разкри, че БНД е подслушала най-малко един телефонен разговор на държавния секретар на САЩ Джон Кери, подслушвайки Турция. Правителството в Анкара привика германския посланик, за да изкаже загрижеността и притеснението си от практики "които не могат да бъдат толерирани".

"Шпигел" съобщава, че получава информацията си от документи, предадени на ЦРУ от шпионин в редиците на БНД. През юли случаят доведе до прогонването на началника на ЦРУ в Германия и обтягане на отношенията между съюзническите страни.

Разкритията миналата година, че американското разузнаване е подслушвало германския канцлер Ангела Меркел, вече помрачи традиционно силните връзки между Берлин и Вашингтон.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase