Снимка: Reuters

Холандски експерти призоваха да продължи издирването на тленни останки на жертви от разбиването на малайзийския Боинг над Източна Украйна.

На брифинг в Харков холандският съдебен медик Ян Таундер заяви, че до момента специалистите са успели да идентифицират едва 200 тела, а на борда на самолета са се намирали 298 души, пише Би Би Си.

Първите тела, транспортирани в хладилни вагони от контролираната от сепаратистите територия в Харков, ще бъдат откарани днес в холандския град Айндховен.

Още по темата

Експертите обаче трябва да се върнат на мястото на катастрофата и отново да се заемат с търсене на части от тела, заяви Таундер.

Извършващият полет от Амстердам за Куала Лумпур самолет на Малайзийските авиолинии се разби на 17 юли близо до село Грабово в Донецка област. На борда му са се намирали 193 холандци, от които много деца.

„Няма да си тръгнем оттук, докато останките на всички, намирали се на борда на самолета, не напуснат тази страна. Затова ще трябва да продължим издирването и отново да се договаряме с хората, които са на мястото на разбиването на самолета“, каза Таундер пред журналисти.

По-рано беше съобщено, че в хладилните вагони, пристигнали в Харков от гара Торез, са били натоварени телата на 280 пътници и членове на екипажа на полет МН17.

Според австралийските власти също така е възможно на мястото на катастрофата на малайзийския самолет все още да има "много тела", останали "под открито небе, под слънцето на европейското лято", предаде Франс прес.

Тъй като броят на намерените тела е по-малък от броя на хората в самолета - 298 души, премиерът Тони Абът предполага, че на мястото на инцидента все още има останки, "изложени на произвола на стихиите и дивите животни". Австралия загуби 28 свои граждани в трагедията.

Абът отново призова за старателно издирване на останките на жертвите на мястото на катастрофата, което се намира в контролиран от сепаратистите район на Източна Украйна. Премиерът заяви, че е "силно обезпокоен" и смята, че до този момент издирването на останките не е извършено "по професионален начин", предаде Франс прес.

Не е известен точният брой на телата, натоварени в хладилни вагони в Украйна, отбелязва Ройтерс. Вчера от Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) споменаха за около 200 тела, но холандският премиер Марк Рюте каза, че по непотвърдени информации става дума за 282 тела.

По думите на представители на Интерпол тленните останки, намирали се се в хладилните вагони, са били обозначени и номерирани.

Процес, който ще продължи месеци

Според изявление на Интерпол преди изпращането за Холандия всички тленни останки трябва да бъдат огледани от международна група експерти.

След като тленните останки пристигнат със самолет в Айндховен, те ще бъдат откарани в Хилверсум за идентифициране.

Този процес според холандските власти може да продължи седмици, ако не и месеци.

Правителството на Холандия обяви днес национален траур в страната.

Междувременно представители на страните, непосредствено засегнати от самолетната катастрофа – Холандия, Австралия, Великобритания, изразиха опасения, че важни улики може да изчезнат от мястото на трагедията.

Представител на групата наблюдатели от ОССЕ, работещи на мястото на падането на самолета, съобщи за Би Би Си, че някои големи части от Боинга са били нарязани и сега изглеждат по различен начин в сравнение с преди.

Черните кутии на самолета

Черните кутии на самолета, които бяха предадени от сепаратистите, пристигнаха днес във Великобритания. Записите ще бъдат анализирани от британски експерти в лаборатория във Фарнбъроу, Южна Англия, и предаде на Холандия, която играе водеща роля в разследването на катастрофата.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че британски специалисти по разследване на авиокатастрофи ще се заемат с извличането на данните от черните кутии на полет МН17.

През нощта срещу вторник проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република предадоха черните кутии на Боинга на представители на Малайзия.

Предаването на бордовите самописци се състоя няколко часа, след като Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция с искане на международните организации незабавно да бъде предоставен достъп до мястото на падането на самолета.

Представителите на Малайзия вече предадоха черните кутии на разбилия се край Донецк самолет на следователи от Холандия.

Те от своя страна са ги изпратили в британския град Фарнбъроу, където се намира службата за разследване на авиационни инциденти.

Получените от британските специалисти данни от черните кутии след това ще бъдат предадени за анализ на холандски и украински експерти.

Според кореспондента на Би Би Би Джонатан Самбърг, който работи по транспортната проблематика, в Европа има само две служби за разследване на авиоинциденти, които разполагат с необходимото оборудване за разшифроване на данните от речевия самописец, намиращ се в кабината на екипажа. Едната от тях е във Франция, а другата – във Великобритания.

Експертите във Фарнбъроу разполагат с техника, която позволява да бъде възстановена картината на случилото се в кабината на пилотите в последните минути преди трагедията.

Едната черна кутия регистрира техническите данни за самолета по време на полет. Другата записва различните звуци, включително разговорите на пилотите.

По данни на Джонатан Самбърг експертите ще прослушват записа в специална лаборатория, до която външни лица нямат достъп. Звукът ще се подава от четири страни, като не е изключено експертите да чуят звука от взрива.

Специалистите са убедени, че ще могат да извлекат от черните кутии цялата необходима информация за 24 часа, ако те не се окажат повредени. По думите им обикновено при катастрофи бордовите самописци остават в работно състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase