Снимка: Reuters

Русия заяви днес, че решението на Киев да не продължи прекратяването на огъня в Източна Украйна, няма как да е било взето без "влияние отвън", съобщава Ройтерс.

"Създава се впечатлението, че промяната в позицията на Киев няма как да е станала без чуждо влияние въпреки позицията на водещи страни от ЕС", посочи руското външно министерство, вероятно визирайки САЩ.

Още по темата

Москва изрази огромно съжаление от решението на Киев и поиска от западните си партньори "да спрат да използват Украйна като разменна монета в геополитическите игри", предаде Франс прес.

Външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна съгласуваха по телефона четиристранна декларация, в която приветстваха инициативата на Русия за разполагане на представители на украинските гранични служби и наблюдатели на ОССЕ на три контролно-пропускателни пункта на руска територия, предаде ИТАР-ТАСС.

"В последния момент украинската страна се отказа да бъде публикуван документът. Тя заяви, че е готова на това едва след безусловно двустранно прекратяване на огъня", посочи руското външно министерство. "Тази стъпка на Киев предизвиква дълбоко съжаление, още повече, че четиристранната декларация призовава към по-скорошно постигане на договореност в контактната група."

Москва възнамерява да съдейства за бързото свикване на контактната група за Украйна и е готова заедно с партньорите да започне изпълнение на договореностите, скрепени в споразумение, но невлезли в сила заради позицията на Киев, допълни външнополитическото ведомство.

Кремъл призова да не се преувеличава възможността на Русия да влияе над украинските опълченци, предаде ИТАР-ТАСС. "Русия не е страна в конфликта, това е вътрешноукраински конфликт. И Москва не може да казва на опълченците какво да правят", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase