Силвио Берлускони, Снимка: Reuters

Бившият премиер Силвио Берлускони продължава да е носител на ордена за трудови заслуги и титлата "кавалер на труда", които трябваше по закон да му бъдат отнети след влизането в сила на присъдата за данъчни измами в особено голям размер, сочи разследване на вестник "Кориере дела сера".

С хитър ход лидерът на партията "Форца Италия" е успял да заблуди едновременно три институции - Италианската федерация на кавалерите на труда, правителството и президента на републиката, които на свой ред не са предприели предвидените от закона мерки, става ясно от журналистическото разследване.

Орденът за трудови заслуги е учреден в Италия с кралски декрет през 1898 година, но не е връчван в първоначалния му вариант, поради което летоброенето започва от 1901 година.  Оттогава с него са удостоени 2747 души, от които в момента са живи 535.

Според действащия закон държавният глава удостоява с ордена не повече от 25 души годишно след строго пресяване на кандидатите. Законът регламентира процедурата за отнемане на отличието от носител, който се е оказал недостоен за него.

Потърпевшият има право да обжалва, а евентуалното отнемане отново изисква президентски указ.

Силвио Берлускони бе удостоен с ордена и титлата "кавалер на труда" през 1977 година от тогавашния президент Джовани Леоне, който година по-късно бе принуден да подаде оставка във връзка с отправените му обвинения за съучастие в корупция.

След като влезе в политиката през 1994 година, Берлускони реши да подражава на собственика на "Фиат" Джани Анели, който се кичеше с титлата "Адвокатът" с главно "А" и пълен член, макар никога да не бе упражнявал професията.

Така и телевизионният магнат Силвио Берлускони, който поне имаше право да носи титлата, също й постави главна буква и пълен член и стана "Кавалерът".

Бившият премиер бе лишен в края на ноември миналата година от сенаторския пост поради ефективната присъда, като освен лишаване от свобода (заменено с полагане на общественополезен труд) наказанието включва и забрана за заемане на публични длъжности. Италианският наказателен кодекс постановява, че осъденият губи "академични степени и звания, титли, награди или други отличия".

През март тази година Берлускони изпрати писмо до Федерацията на кавалерите на труда, с което обяви, че "се самолишава" от ордена и титлата. Този ход бе разтълкуван като търсене на начин да се избегнат два унизителни акта - официалното изключване от федерацията и президентския указ за отнемане на държавната награда.

Случаят изглеждаше приключен, но се оказва, че налице е неизпълнение на законова процедура. Министърът на икономическото развитие е бил длъжен да изготви предложение до президента за лишаването на Берлускони от държавната награда, пише БТА.

"Вероятно Берлускони е заблудил всички италианци, в това число и новоназначения министър (на икономическото развитие Федерика Гуиди). Ние обаче се питаме за какво служат стотиците канцеларии в префектурите (териториалните представителства на правителството във всяка административна провинция), които трябва да следят за поведението на носителите на държавни отличия? А централните канцеларии в министерството на вътрешните работи, където има специализирана структура за държавните награди към кабинета на министъра? При окончателна присъда за данъчна измама предложението (за лишаване от орден и титла) трябва по служебен път да стигне директно до държавния глава. Впрочем, има и крайна мярка - президентът по своя инициатива да  издаде указ," заключава "Кориере дела сера“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase