Снимка: Reuters

Украинските сепаратисти изпаднаха в криза след "преврата" в Донецк вчера, пише британският в. "Телеграф". Тогава проруски бойци, подкрепяни от бронетранспортьори, превзеха щаба на сепаратисткото движение в източния украински град и унищожиха защитаващите го барикади, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Изненадващият ход беше направен от група, наречена "Батальон Восток". Тежковъоръженото въстаническо подразделение участваше в боеве срещу украинската армия. Възможно е това да е преврат или опит да се прочисти "Донецката народна република" от нежелателни елементи, отбелязва "Телеграф". Ключови ръководители на сепаратистите заявиха, че все още контролират ситуацията и са разпоредили операцията "срещу мародерите". Бойци от батальона, който включва украинци и руснаци, заявиха, че са действали от отвращение от разграбването на супермаркет след битката за летището в Донецк.

Бившата сграда на регионалната администрация е символ на въстанието в източните региони на Украйна, отбелязва "Ню Йорк таймс". Не е ясно обаче дали т. нар. батальон е действал от възмущение или за да засили позициите на Александър Бородай, посочва изданието. Бородай е руски гражданин, който участваше и в завземането на Крим от Русия. Той отрича всякакви връзки с руското правителство, но според мнозина експерти е малко вероятно той да действа без одобрението на руския президент Владимир Путин, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Акцията означава промяна на ръководството сред сепаратистите след седмици на вътрешни борби, смята в. "Файненшъл таймс". Сепаратистите с по-тесни връзки с Москва се опитват да се наложат над все по-трудните за управляване въстаници.

Сред бойците на "Батальон Восток" има и чеченци и граждани на други руски региони, пише британският в. "Гардиън". Роман Романенко, бившият парашутист и миньор, назначен да защитава сградата на администрацията, е потвърдил, че има борба между "Батальон Восток" и Донбаската народна милиция, членове на която са обвинени в мародерство, съобщава вестникът. Изданието цитира и думите на един от командирите на батальона, представил се само като Рос, който е попитал защо има толкова много групировки в единната "Донецка народна република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase