Сергей Наришкин. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин смята, че отменянето на  неговото посещение в България, планирано за месец май, е било предизвикано от натиск, включително и от страна на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

В интервю за телевизия „Россия 24“ Наришкин поясни, че по време на подготовката на визитата му е било получено дипломатическо писмо, в което българската страна „помоли посещението да бъде отложено за есента“. „Мога да предположа от какво е мотивирано, но всичко беше направено вежливо“, каза Наришкин.

Още по темата

На уточняващ въпрос дали смята, че на България е бил оказан натиск в това отношение, председателят на долната камара на руския парламент отговори: „Да, бил е оказан натиск върху българските колеги от страна на Брюксел и Вашингтон“.

Нещо повече – както потвърди самият Наришкин, при посещението му в Сърбия на 5 и 6 май, също е била получена информация за оказван натиск върху сръбските власти.

Сергей Наришкин определи санкциите, наложени от Запада включително и на депутати от двете камари на руския парламент, като безсмислени и абсурдни.

В изявление на говорителя на МВнР на България от 29 април по повод планираното  посещение на Наришкин в България от 6 до 8 май се посочваше, че срещу него действат ограничения, въведени от ЕС, предвиждащи забрана за влизане и транзитно преминаване през страните от ЕС, както и замразяване на финансовите средства. От Държавната Дума изразиха учудване от това съобщение. „Визита на Сергей Наришкин наистина беше планирана за началото на май, но след това по взаимно съгласие на страните тя беше отложена за по-късно“.

Изявлението на българското МВнР беше оценено от ръководителя на звеното за връзки с обществеността в Държавната Дума Юрий Шувалов като ултимативно и несъответстващо на партньорските отношения между двете страни.  Той допълни, че "в това изявление звучат тези, които представляват недостоверна информация, по същество има подмяна на фактите, информацията се поднася по такъв начин, като че ли са закрити някакви сметки, които Сергей Евгениевич никога не е имал".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase