Снимка: Reuters

Освободените военни инспектори на ОССЕ, които бяха задържани по време на мисия в Украйна, започнаха да разказват какво са преживели, докато са били в ръцете на проруските сепаратисти в източната част на Украйна, предаде Франс прес.

Полковникът от украинския генерален щаб Игор Туровски разказа, че те не са били малтретирани и всичко е било наред, предава БТА.

Още по темата
Били са задържани, защото не са получили разрешение за посещението си от представителите на местното население, допълва Туровски, визирайки проруските активисти в Славянск.

Чешкият полковник-лейтенант Йозеф Преровски призна, че първите часове в плен са били най-лошите. Първите два дни наблюдателите са прекарали в мазе, непрекъснато наблюдавани и придружавани дори в тоалетната. В първите осем часа инспекторите са били с вързани ръце и с превръзка на очите, допълва чешкият военен.

Полският майор Кшищов Кобиелски пък разказва, че понякога се е чувствал застрашен, но не споменава за конкретни заплахи от страна на хората, които са го държали в плен. В три случая опасността е била действителна, разказва майорът. Един от тези моменти е бил, когато е имало престрелка и наблюдателите е трябвало да лежат на земята, а около тях е имало стотина мъже, въоръжени с пистолети, автомати и ножове. Майорът разказва, че наблюдателите не са имали достъп до интернет и до телевизия.

Той си спомня, че ръководителят на мисията германецът Аксел Шнайдер е бил от голяма полза, защото е насърчавал останалите да говорят помежду си за случващото им се.

Наблюдателите бяха 12, от които 4 бяха украинци. Те бяха взети в плен на 25 април в Славянск, но два дни по-късно швед болен от диабет беше освободен. Останалите бяха освободени вчера и украинците се прибраха в Киев, а чужденците - четирима германци, датчанин, чех и поляк - пристигнаха по-рано тази вечер в Берлин.

Ръководителят на мисията, германският полковник Шнайдер заяви, че е изпитал дълбоко облекчение от освобождаването. 

Виновните за задържането на наблюдателите от ОССЕ в Славянск трябва да понесат отговорност за своите действия, заяви днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

В разпространено в Ню Йорк изявление той приветства освобождаването на наблюдателите от ОССЕ и украинските им придружители, и благодари на "всички, които съдействаха за тяхното освобождаване, включително Руската Федерация".

"Стоящите зад пленяването и задържането на невъоръжени наблюдатели трябва да бъдат привлечени към отговорност за своите действия, както и тези, които продължават подобни противозаконни акции в страната", се изтъква в изявлението.

Генералният секретар на ООН настоя също действащите в Украйна международни мисии да могат безпрепятствено да изпълняват своята работа, а сигурността им да бъде гарантирана.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase