Джон Кери. Снимка: БТА

Американският държавен секретар Джон Кери отново призова Русия да прикани публично проруските сепаратисти да напуснат незаконно окупираните от тях сгради в източната част на Украйна, съобщиха от Държавния департамент на САЩ.

В телефонен разговор с руския министър на външните работи Сергей Лавров, Кери отново призова Русия да вземе конкретни мерки за улесняване на прилагането на женевската договореност за Украйна, целяща деескалация на напрежението в страната.

От своя страна Лавров е подчертал пред Кери, а после и в телефонен разговор с германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, че правителството в Киев трябва да се въздържа от проява на насилие и да се придържа към задълженията си, установени в женевското споразумение от 17 април, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на руското външно министерство.

Още по темата

Лавров е приканил Кери да повлияе на Киев да не допуска разни "луди глави" да предизвикат кървав конфликт в Украйна. Дипломат №1 на Москва е разкритикувал неспособността на Киев да сложи край на действията на "Десен сектор" и на други ултранационалисти, което излага на опасност изпълнението на женевската договореност.

В разговора с Щайнмайер Лавров е подчертал и необходимостта от началото на широконационален диалог в Украйна в рамките на процеса на конституционната реформа, предаде ИТАР-ТАСС.

Малко по-късно от американският Държавен департамент разпространиха снимки, които показват руски военни в източна Украйна, предаде Асошиейтед прес. На кадрите се виждат хора, носещи униформи, сходни на руските военни и държащи руски оръжия, съобщава БТА.

Кадрите са последното усилие на Запада да докаже, че Москва използва военните си, за да предизвика бунт в Украйна. Снимките са част от документ от 11 страници, който Държавният департамент е предоставил на журналисти.

На снимките се виждат хора в Славянск, в източна Украйна, които са облечени като руски военнослужещи и носят модел гранатомети, които са на въоръжение в руските сили.

АП уточнява, че засега автентичността на снимките не е потвърдена и посочва, че кадрите вероятно са взети или от интернет или са предоставени на Организацията за сигурност и  сътрудничество в Европа миналата седмица от украински дипломати.

Днес заместник-министърът на отбраната на Русия Анатоли Антонов заяви, че САЩ са отказали да вземат участие в международната конференция за сигурност, която ще се проведе в Москва на 23 и 24 май 2014 година, предаде Газета ру.

"Поканихме всички, но не всички ще дойдат. Американците вече се отказаха. Това е тяхно право", посочи Антонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase