Снимка: архив, Reuters

Британското външно министерство е получило жалба от посолството на Северна Корея срещу огромен рекламен плакат на младия вожд на КНДР Ким Чен Ун, изложен на витрината на фризьорски салон в Западен Лондон, предаде ИТАР-ТАСС.

Предприемчивите коафьори очевидно са искали да направят реклама на заведението си със странната прическа на Ким, слагайки под портрета му леко насмешлив текст, адресиран към потенциалните клиенти.

Дипломатическата мисия на Пхенян е възразила срещу непозволеното използване на образа на лидера на страната и е поискала от Форин офис да се намеси в случая.

Според вестник "Ивнинг стандард", който цитира неназован източник, в обръщението си посолството на КНДР призовало британското външно министерство "да вземе всички необходими мерки, за да сложи край на провокацията". Във Форин офис са потвърдили получаването на жалбата, която в момента "се проучва и се подготвя отговор".

От фризьорския салон M&M Hair Academy твърдят, че дори и не са подозирали, че севернокорейското посолство се намира близо до тях, когато слагали закачливия постер. Дипломати на КНДР посетили салона и изразили пред коафьорите своето недоволство от постера. Въпросът стигнал и до лондонската полиция. Но представител на Скотланд ярд, след като "обсъдил въпроса с всички засегнати страни", стигнал до извода, че "не е извършено никакво нарушение".

Сега се очаква и преценката на Форин офис. А междувременно плакатът с Ким Чен Ун вече се е превърнал в местна забележителност за туристите, твърдят лондонски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase