Снимка: Reuters

Върховната рада на Украйна прие на първо четене законопроект, с който Крим се обявява за "временно окупирана територия на Украйна", предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Съгласно документа, предложен от парламентарната група на партия "Баткившчина", под това название попадат "територията на Автономна република Крим и град Севастопол, вътрешните води и териториалното море на Украйна, неговото дъно и недра, континенталният шелф и изключителната икономическа зона". Освен това окупирана територия се наричат също "подводното пространство в пределите на териториалното море и въздушното пространство, разположено над тази територия".

"За гражданите на Украйна, чужденците и лицата без гражданство влизането във временно окупираната територия и излизането от нея се допуска само със специално разрешение", се посочва в законопроекта.

Той предвижда забрана на извършването на "временно окупираната територия" на всякаква стопанска дейност, ако тя подлежи на държавно регулиране, както и вноса и/или износа на стоки с военно и двойно предназначение, всякаква транспортна дейност, използване на природните, финансовите, кредитните ресурси и извършване на парични преводи". Документът ще бъде разгледан на второ четене на 25 март, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase