Снимка: архив Ройтерс
fallback

Какво е общото между България, Гърция, Турция, Украйна и Босна?

Държави с тоталитарно минало, нестабилно настояще и неясно бъдеще. Държави, в които последните няколко години донесоха протести, размирици и бунтове.

Протестите от последните седмици в Босна първоначално бяха инициирани от работници, които са били съкратени при закриването на държавни компании, които са били разпродадени след приватизацията им.

Към демонстрациите се присъединиха много безработни и младежи. Безработицата в Босна е най-високата на Балканите и надхвърля внушителните 27%.

Според гражданите именно правителството е оставило хората без пенсии, работа и здравно осигуряване, като е продало държавните активи за жълти стотинки.

Стотици хора в столицата Сараево, Бихач и Мостар също излязоха на протести в знак на солидарност. В Сараево също се стигна до сблъсъци с полицията, като протестиращите блокираха трафика в центъра на столицата.

С протестите гражданското общество на Балканите показа, че няма да продължи да позволява на управляващите да го манипулират и използват, за сметка на икономическия и социален просперитет на държавите им. Въпросът е кога ще се видят реалните резултати и дали наистина хората на полуострова ще получат така мечтания живот?

Повече по темата вижте във видеото на Борис Бъчваров от Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 10 години

До 20 Polar bearИстинската свобода я има този,който държи пачките с парите и съдбите на хората!!Ако не им предложат свободен пазар,осигуряващ главозамайващи печалби тези европейски господари знаеш ли колко бързо ще започнат да плюят съдбата си!!

20

Polar bear

преди 10 години

Общото е , че всички тези държави са пропуснали Европейския Ренесанс. Идеята , че свободният и успешен гражданин, а не послушният , очакващ подаяния подданик, прави държавата силна , е чужда както на правителствата , така и на народите им. За разлика от другите България има последен шанс, защото все пак е в ЕС, но и това няма да ги спаси , ако продължат да хленчат за "безплатния руски нефт" и "световната конспирация", вместо да се преборят на станат господари на съдбата си.

19

Не питай до 20

преди 10 години

Всяка една от 8-те енергии Ки в Даоизма съответства на вещества с преобладаващи молекули, атоми и ГЛАВНО кварки. Това е отговора на въпроса на прекалено любопитните. Доказателството за религия. Ама в тази религия има прошка и прекаленото и изкривяване в християнство или мюсюманство деформира главните и принципи.Самоубийството е грях.Убийството е грях.Тези принципи са видоизменени от юдаизма, точно поради тази причина - Еврейте са прекалено любопитни. А вярата, А ?Поне така си мисля.

fallback