Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папа Франциск отправи критики срещу огромните заплати и премии, които според него са знак, че икономиката се основава на алчността и неравенството, предаде Ройтерс.

В първото си послание за мир в своя понтификат, посветено на Световния ден на мира, който католиците честват на 1 януари, папата призова богатството да бъде споделяно с други хора и народи, за да бъде запълнена пропастта между богатите и бедните.

"Настоящата тежка финансова и икономическа криза накара хората да търсят удовлетворение, щастие и сигурност в потребление и доходи, които са напълно непропорционални на нормалната икономика", казва епископът на Рим. Според него "поредицата икономически кризи трябва да водят до навременно преосмисляне на нашите модели на икономическо развитие и до промяна на начина на живот".

Още по темата
Франциск, който вчера бе определен за личност на годината от списанието "Тайм", прикани и Римокатолическата църква да бъде по-справедлива, по-пестелива и по-малко помпозна и да се приближи повече до бедните и страдащите.

Посланието на папата под заглавие "Братството - основа и път към мира", което ще бъде разпратено до националните правителства и международни организации, атакува също беззаконието, трафика на хора, организираната престъпност и оръжейната търговия като препятствия пред мира.

Стилът на новия папа се отличава със скромността си – той не обитава огромните папски покои в Апостолическия дворец, а скромен апартамент във ватиканската сграда за гости. Освен това предпочита да се придвижва с "Форд Фокус" вместо с традиционния за предшествениците му "Мерцедес", припомня агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase