Снимка: архив, Reuters

В Държавната Дума стана сбиване между депутатите от партията „Единна Русия“ Алексей Журавльов и Адам Делимханов. От чеченския народен представител Делимханов обаче паднал златен пистолет и съперникът му отстъпил, предаде Би Би Си.

Марката на оръжието засега не е известна. Делимханов, който е от близкото обкръжение на чеченския лидер Рамзан Кадиров, е първи заместник председател на парламентарната комисия по федералното устройство и местното самоуправление.

По думите на прессекретаря на Журавльов, цитиран от Интерфакс, причина за сбиването били претенции на Делимханов към Журавльов. Те били свързани с парламентарно питане на последния за необходимостта от проверка на законността на откриването на паметник в Гудермес на чеченските жени, воювали в началото на 19 век срещу руските войски.

На чеченския депутат не се харесал и пост на Журавльов в Twitter, в който той изразява съмнение в законността на подготовката на спецчастите на Чечения от бивши членове на групата „Алфа“ /спецчаст на КГБ на СССР за силови операции по предотвратяване на терористични актове, освобождаване на заложници и др./.

Пред „Комерсант“ Журавльов казва, че по време на словесна престрелка между двамата Делимханов го ударил по главата и станало сбиване. Притичали се помощници на Журавльов и охраната. „От Адам Султанович падна златен пистолет – не знам откъде, и решихме да прекратим всички действия“, обясни Журавльов. „Жив и здрав съм, но не изглеждам много красив. Извикаха бърза помощ“, казва депутатът.

Делимханов отказа да коментира информацията за сбиването му с Журавльов.

Председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин заяви, че парламентарната комисия по етика няма да се занимава със сбиването, предаде РИА Новости. „Кой е крив и кой прав в парламента няма да се обсъжда. Това не е предмет на обсъждане на комисията по депутатска етика, защото е премината чертата, след която това просто не може да бъде предмет на обсъждане от депутатите“. „Мисля, че изводи могат да направят правоохранителните органи“, каза Наришкин.

Делимханов е от най-близкото обкръжение на чеченския лидер Рамзан Кадиров. След убийството в ОАЕ на Сулим Ямадаев - политически опонент на Кадиров, през 2009 г. полицията на ОАЕ посочи Делимханов като един от заподозрените. Делимханов беше обявен за международно издирване, но три години по-късно прокуратурата на ОАЕ сне обвиненията срещу него, посочва Би Би Си.

Изданието „Руская планета“ пише, че Ямадаев е бил застрелян с позлатен пистолет. Според информация в пресата пистолетът е бил „Стечкин“. Човекът, смятан от полицията на ОАЕ за извършител на престъплението, беше ранен в Москва през 2012 г.

Другият участник в сбиването – Алексей Журавльов, е известен с това, че стана инициатор на законопроект за лишаване от родителски права на лица с нетрадиционна сексуална ориентация. Законопроектът беше  оттеглен от парламента, но вдигна много шум.

Журавльов беше предложил също така децата на мигранти да бъдат лишавани от правото на безплатно обучение в руските училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase