Бронислав Коморовски. Снимка: архив, Reuters

Полският президент поднесе на Русия извинения във връзка с безредиците край сградата на руската дипломатическа мисия, по която хулигани хвърляха в понеделник факли, бомбички и бутилки, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира изявления на Бронислав Коморовски пред местно радио.

"От името на полската държава трябва да се извиним", каза той и нарече националистическите погроми край руското посолство "абсолютен скандал, който няма никакво оправдание". "Можем само да се извиним", добави полският лидер.

Според него националистическият "Марш на независимостта" онзи ден съществено е накърнил образа на Полша пред света.

Още по темата

Говорителят на полското външно министерство Марчин Войчеховски съобщи, че ведомството до часове ще изпрати на Русия официална нота с израз на "дълбоко съжаление за станалото". "Надяваме се, че това ще осигури възможност да уредим ситуацията", каза той.

Полски националисти организираха в понеделник шествие във Варшава по повод Деня на независимостта. В традиционния "Марш на независимостта" участваха десетки хиляди хора. Стигна се обаче до масови сбивания и сблъсъци с полицията. Докато колоните минаваха край руското посолство, хулигани измежду участниците в
шествието подпалиха будка на охраната край портала, започнаха да хвърлят на територията на мисията факли, бомбички и бутилки, опитаха се да прескочат оградата.

Руското външно министерство поиска Полша да поднесе извинения и внимателно да разследва инцидента. Полската полиция вече задържа трима заподозрени, добавя ИТАР-ТАСС.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase