Снимка: архив, Reuters

Дванайсетгодишно момче от Квебек, Канада, работело като хакер за групировката Анонимните в замяна на видеоигри, съобщава в. "Торонто сън".

Момчето успяло да разбие защитата на няколко правителствени и полицейски сайта и да ги извади от строя понякога за два дни, като нанесло щети за 60 000 долара. Момчето извършило атаките през пролетта на 2012 г.

Невръстният хакер, който е ученик в училище в предградието на Монреал Нотр Дам дьо Грас, е съден в трибунал за непълнолетни и пледира виновен по три обвинения. Присъдата на невръстния хакер ще бъде произнесена идния месец.

В хода на разследването стана ясно, че ученикът използвал три типа атаки. Първата блокирала достъпа до сайта, втората променяла информациите в сайта, а третата използвала пропуски в защитата на сайта и давала достъп до сървърите с базите данни.

През 2000 г. в Монреал момче на 15 години, известно с прякора Момчето на мафията, причини щети за 1,7 милиарда долара отново чрез хакерски атаки. То беше осъдено на 8 месеца затвор, които излежа в изправително училище за непълнолетни. После получи оферти за работа като киберексперт.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase