Снимка: архив Reuters

Министерството на отбраната на САЩ нареди днес на по-голямата част от своите около 400 хиляди служители, пратени в принудителен неплатен отпуск, да се върнат на работа, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике.

Пентагонът е взел това решение въз основа на свое тълкуване на закон, приет от Конгреса и подписан от президента Барак Обама малко преди американското правителство да спре частично работа във вторник заради бюджетната парализа. Министерството на отбраната не уточни колко точно негови служители ще се върнат на работа.

Общо около 900 хиляди държавни служители в САЩ бяха пратени в принудителен неплатен отпуск.

По-рано днес Камарата на представителите на САЩ, в която мнозинство имат републиканците, прие днес единодушно законопроект, според който възнагражденията на 800-те хиляди служители на спрелите работа държавни органи ще бъдат изплатени със задна дата, когато бюджетът бъде разблокиран, предаде Ройтерс.

Текстът бе изпратен в Сената, в който преобладават демократите. От Белия дом вече обявиха, че президентът Барак Обама ще подпише закона, за да влезе той в сила.

Засега няма признаци за слагане на край на временното спиране на финансирането на правителствените дейности. Все още няма и преговори между републиканците и демократите за излизане от задънената улица, посочва Ройтерс, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase