Снимка: БТА

Силвио Берлускони обърна на 180 градуса позицията си и в крайна сметка подкрепи правителството на Енрико Лета в днешния вот на доверие, предаде АП. В крайна сметка Сенатът подкрепи Лета с 235 гласа „за“, 70 „против“ и 14 въздържали се.

Обратът подсказва, че медийният магнат май действително осъзнава, че остава на заден план в собствената му партия на фона на дебатите в Сената за отстраняването му от политическата сцена заради ефективната присъда за данъчни измами, която той получи през август, отбелязва агенцията.

Берлускони, който три пъти беше премиер на Италия, неочаквано направи изявление след Лета пред парламента, като обеща, че ще поддържа жизнена младата управляваща коалиция. Допреди няколко часа лидерът на дясноцентристката Партия на свободата призоваваше за предсрочни избори и заплашваше, че ще свали правителството, а преди дни оттегли министрите си от кабинета като ход за дестабилизирането му.

„Италия има нужда от правителство, което да осъществява структурните и институционални реформи, от които страната има нужда, за да се модернизира. Ние решихме, не и без вътрешни спорове обаче, че ще подкрепим правителството“, коментира Берлускони по време на кратката му публична изява.

Лидерът на дясноцентристката коалиция вероятно се е почувствал притиснат, след като няколко от най-близките му съратници, включително и Анджелино Алфано, открито се противопоставиха на опитите му да свали правителството и да предизвика предсрочни избори. Някои от тях открито определиха реакцията му като отчаян ход да удължи политическия си живот.

В речта си пред Сената премиерът на Италия Енрико Лета определи петмесечното управление като „успешно“ и очерта плановете на кабинета за съживяването на икономиката и понижаването на рекордно високата безработица. Той предупреди депутатите, че от тях зависи дали страната ще се изправи пред „фатален риск“.

„Дайте ни вашето доверие, за да осъществим тези цели. Дайте ни доверието си заради всичко, което постигнахме. Вот на доверие, който не е срещу някого, а е в подкрепа на Италия и италианците“, призова Енрико Лета.

„Мнозинството италианци ни казват – а бих казал, че направо ни крещят, че не могат да понесат повече кръвопролития на политическата сцена и опитите на някои политици да се борят срещу всички“, допълни той.

След вота Енрико Лета коментира, че това е бил „исторически ден за италианската демокрация“. Той призова парламента да продължи да подкрепя управляващите. „Нека сложим край на окопната война в политиката“, посочи той под аплодисментите на депутати от партията на Берлускони.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase