Енрико Лета Снимка: БТА

Италианският премиер Енрико Лета ще поиска в идните дни вот на доверие в парламента относно предложения от него пакет за допълнителни бюджетни мерки на стойност 3 милиарда евро, които биха помогнали на страната да намали бюджетния си дефицит до допустимите в ЕС предели, предадоха световните агенции.

До решението на Лета се стигна, след като неговата Демократическа партия и Народ на свободата на Силвио Берлускони така и не успяха да се споразумеят относно допълнителните мерки, за които обаче и двете сили настояват.

Новината за предстоящия вот на доверие съобщи Грациано Делрио, министърът по регионалните въпроси. Лета взел решението след среща с президента Джорджо Наполитано и след неуспешно заседание на Министерския съвет, където коалиционните партньори така и не се договориха по предлаганите мерки.

Ако вотът се провали и мерките не бъдат одобрени от депутатите, ДДС ще се повиши от 21 на 22 процента във вторник, а Лета ще трябва да подаде оставка, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това само задълбочава кризата, породена от съдебните неволи на Силвио Берлускони. На 4 октомври сенатска комисия ще обсъжда дали да го освободи от парламента заради потвърждаване на осъдителната присъда срещу него за данъчни измами. Ако подобно нещо се случи, депутатите от Народ на свободата заплашиха да напуснат масово парламента, за да предизвикат неговото разпускане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase