Снимка: Reuters

Италианското правосъдие обяви съществуването на 20-годишен пакт между бившия италиански премиер Силвио Берлускони и сицилианската мафия, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на разпространеното становище на италиански съд, осъдил през март приближен на Берлускони заради съучастничество с мафията.

Според аргументацията на апелативния съд на Палермо бившият сенатор Марчело дел'Утри, осъден през март на седем години затвор за съучастничество с мафията, е бил посредник в  пакта между Берлускони и мафията.

По силата на този пакт мафията е осигурявала защита на Берлускони от 1974 г. до 1992 г.

В аргументацията на съда се посочва и среща, организирана през май 1974 г. в Милано от бившия сенатор между Берлускони и няколко шефове на мафията, на която е било поставено началото на пакта, обвързващ бившия премиер и Коза ностра до 1992 г.

По силата на пакта миланският предприемач Берлускони се отказва от каквато и да е идея да търси защита от страна на институциите и минава под защитата на мафията, но поема  ангажимента да плаща значими суми на мафията.

Така Берлускони се сдобил в имението си в Аркоре с коняр, който бил всъщност човек на мафията, който го наблюдавал непрекъснато.

По време на апелативното дело на Дел'Утри Берлускони даде показания като свидетел миналия септември в продължение на три часа. Тогава той отхвърли версията, че мафията му е  измъкнала 40 милиона евро в замяна на осигуряваната му защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase