Глен Грийнуолд (ляво) и Давид Миранда. Снимка: Reuters

Партньорът на журналиста Глен Грийнуолд от британския вестник „Гардиън“, който публикува поредица статии с разкритията на Едуард Сноудън за шпионските практики на тайните служби в САЩ, е бил задържан на летището Хийтроу в Лондон, предаде Bulgaria On Air.

Давид Миранда, който живее с Грийнуолд, се е прибирал от Берлин транзитно през Лондон на път за родината си Бразилия. Той е спрян от полицаи в 08:05 сутринта, за да бъде разпитан по силата на антитерористичен закон от 2000 г., който важи само за летища, пристанища и гранични зони, и позволява на полицаите да спират, претърсват, разпитват и задържат.

28-годишният бразилец е държан 9 часа, което е максимално позволеното от закона време, преди човекът да бъде пуснат или арестуван. След това е бил пуснат, но мобилните му телефон, лаптопът, карти памет и други електронни устройства са били конфискувани.

От 5 юни насам партньорът му Глен Грийнуолд публикува поредица статии, разкриващи как Агенцията за национална сигурност в САЩ шпионира хората. Докато е бил в Берлин, приятелят му е посетил Лаура Пойтрас, която е американски продуцент, също работещ с предоставената от Сноудън информация.

Грийнуолд определи ареста на партньора си като посегателство срещу свободата на пресата и събирането на новини. По думите му на Миранда е отказано да се свърже с адвокат. Действията на Великобритания представляват сериозна заплаха за журналистите навсякъде, каза журналистът.

От Скотланд ярд потвърдиха за задържането на бразилеца, но отказаха да предоставят информация за причините. Бразилия от своя страна изрази "дълбоко притеснение" от случилото се. Правителството заяви, че задържането на неин гражданин е било неоправдано и изрази надежда, че подобни случаи няма да се повтарят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase