Държавната дума обяви икономическа амнистия. Снимка: архив, Reuters

Руската Държавна дума обяви икономическа амнистия, след като депутатите приеха президентския проект за постановление с една поправка, предаде ИТАР-ТАСС.

В текста, предложен от президента Владимир Путин на 25 юни, се предлагаше да бъдат освободени от изтърпяване на наказание лица, които за първи път са подведени под наказателна отговорност или са осъдени за престъпления в сферата на предприемачеството и да бъдат прекратени наказателните дела срещу тях.

Амнистията засяга лица, обвинени по 26 члена от наказателния кодекс за престъпления, свързани с нарушаване на авторските права, незаконно предприемачество и банкова дейност, измами, пране на пари, укриване на данъци и неплащане на мита, неизпълнение на кредитни задължения.

Поправката към текста изключва амнистия за незаконна банкова дейност в организирана престъпна група и извличане на приходи в особено големи размери.

Под действието на амнистията попадат не само затворници, но и осъдени на наказания, които не са свързани с лишаване от свобода, с отсрочени наказания и условно предсрочно освободени.

Задължително условие е заподозрените и обвинените лица да върнат имуществото или да обезвъзмездят загубите на потърпевшите.

Амнистията не се прилага в случай на престъпление със заплаха или употреба на насилие.

Икономическата амнистия ще действа шест месеца от влизането в сила на постановлението с неговото обнародване. В резултат на това могат да бъдат пуснати на свобода между 3000 и 10 000 предприемачи, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase