Снимка: БТА

Най-големите извън България чествания на 24 май започнаха във Ватикана, където папа Франциск прие на аудиенция министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков и водената от него официална делегация, предаде БТА.

Церемонията по посрещането започна във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ят монтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. След "Свети Петър" това е другият престижен ватикански площад, където най-високопоставените гости са посрещани с военни почести от Папската швейцарска гвардия и са приветствани от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници.


Папа Франциск и премиерът Марин Райков най-напред разговаряха насаме.

След това министър-председателят, съпроводен от съпругата си Марияна Райкова, представи на понтифекса членовете на официалната делегация, в която са включени министърът на образованието, младежта и науката Николай Милошев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, директорът на дирекция "Вероизповедания" в МС Емил Велинов, директорът на Университетската болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, представителят на Католическата църква в България свещеник Петко Вълов, представителят на Светия Синод на Българската православна църква епископ Антоний, оперната певица Александрина Пендачанска и режисьорът Явор Гърдев.
В състава на делегацията са българският посланик в Италия Ангел Чолаков и временно управляващият българското посолство къмСве тия престол и Малтийския орден Стефан Бончев.

Премиерът Марин Райков подари на папата копие на обкова на Черепишкото евангелие. Оригиналът от сребро с позлата е изработен през 17-и век от чипровските майстори Никола и Пала (Павел). Централните композиции - Разпятието и Възкресението - представляват нисък релеф на плоча с флорални мотиви. Сцените Благовещение и Въздвижение на Честния Кръст са разположени една под друга на задната корица. Композициите включват групи от фигури, следващи модела на традиционната иконография, както и архитектура и всекидневни сцени в подходяща среда.

След аудиенцията министър-председателят Марин Райков разговаря с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, чиято длъжност е съвместима с тази на премиер в светска държава.

"Изключително съм доволен от срещите и разговорите. Папа Франциск отправи поздрави и пожелания за благоденствие към българския народ. Обсъдихме някои актуални проблеми, свързани с развитието на Европа и обстановката в света, както и въпроси на двустранните отношения," изтъкна премиерът Райков, напускайки Ватикана.

Той каза, че е информирал папата за кандидатурата на нов посланик на България към Светия Престол, но не се ангажира с имена. Според премиера редно е кандидатурата да бъде обявена от президента и да не бъде огласявана преди кандидатът да получи агреман от приемащата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase