Снимка: БТА

Комисия от демократи и републиканци е установила, че при антитерористичните действия, предприети след атентатите от 11 септември 2001 г., САЩ са използвали мъчения и е посочила, че отговорността за това е на Белия дом по времето на Джордж У. Буш, предаде Асошиейтед прес.

Докладът на мозъчния тръст "Конститюшън проджект" разглежда подхода на администрацията на Буш към условията, в които са били държани арестувани заподозрени, към воденето на разпити и контраразузнавателната дейност след атентатите от 11 септември срещу Световния търговски център и Пентагона, пише БТА.

В доклада се казва, че жестокост по време на война е имало и преди, но се отбелязва, че никога преди президент и негови висши съветници не са участвали пряко в обсъждания за това дали е подходящо, редно и законно "да се причинява болка и да се измъчват някои задържани".

Събрана е информация за това как затворници са били държани и разпитвани в базата в Гуантанамо, в Афганистан и Ирак, както и в тайните затвори на ЦРУ. Докладът е резултат от двегодишно проучване, дело на работен екип, съставен от представители и на Демократическата, и на Републиканската партия - политици, членове на Конгреса, генерали от резерва, съдии, адвокати, университетски работници. Съпредседател е Ейса Хъчинсън, който по времето на Буш бе заместник-министър на националната сигурност, отговарящ за сигурността на границите и транспорта. Другият съпредседател е бившият републиканец, а днес демократ Джеймс Джоунс.

Безсрочното държане на затворници под стража, каквото се практикува в затвора в Гуантанамо, е "отвратително и недопустимо", се казва в доклада и на това трябва да се сложи край, когато догодина американските войници се изтеглят от Афганистан. Делата на 166-имата затворници от Гуантанамо трябва да бъдат разгледани в съдилища - военни или граждански, се казва в доклада, съобщи радио "Гласът на Америка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase