Снимка: архив, Reuters

Родните градове на Йосиф Сталин и Адолф Хитлер са изправени пред проблема как да се справят с имената на диктаторите, които погубиха милиони хора, пише BBC.

Град Гори със своите жилищни блокове от ерата на Съветския съюз се намира в подножието на Кавказ. Все още можете да видите белезите от войната през 2008 година между Грузия и Русия, когато руски войски нахлуха в града. Градът е беден. Дори през зимата пенсионерите се опитват да припечелят дребни пари, помагайки на колите да паркират.

Браунау на Ин от друга страна е малък красив австрийски град с прекрасен запазен средновековен център.

Ако прекосите моста на реката близо до централния площад на града вече ще се намирате в Германия, Бавария – една от най-богатите части в Европа.

Въпреки различията тези градове имат нещо общо помежду си – станали са популярни заради действията на своите печално известни синове.

Адолф Хитлер е роден в Браунау през 1889 година. Йосиф Сталин е роден в Гори едно десетилетие по-рано.

„Някои хора тук биха били много тъжни, ако сравните Сталин с Хитлер“, казва един грузинец. „Тук Сталин е смятан за местен герой, грузинското момче, което спечели Втората световна война и промени света. Но другите хора – особено  тези със западни възгледи – го мразят. Смятат го за кървав диктатор, който е потискал грузинската независимост“, казва още той.

Отношението към Сталин в родния му град е променило и самия облик на Гори. От години на главния булевард, носещ името на Сталин, е стояла огромна и внушителна статуя на Йосиф Сталин. Но през 2010 година тя била премахната от  прозападното управление на Михаил Саакашвили за ужас на много от жителите на града.

„Бях свикнала да карам колелото си около паметника, когато бях дете“, казва 39-годишната Лела. След това показва снимка на паметника, направена през 50-те години на 20 век. „Искаме си го обратно“, казва тя и наистина се надява на това. Отчасти поради политическия катаклизъм в Грузия.

Миналата година партията на Саакашвили беше победена на парламентарните избори от коалицията "Грузинска мечта", която иска да възобнови добрите отношения с Русия. Преди няколко седмици градският съвет на Гори, сега управляван от коалицията, е разпределил средства за възстановяване на статуята.

Сталин или Хитлер - кое е по-малкото зло?
Тя няма да бъде върната на главния булевард, но ще бъде поставена в Музея на Сталин – главната туристическа атракция, която все още е смятана за светилище на Сталин и не е докосната от 1957 г. насам.

В Браунау е немислимо да има улица „Хитлер“. Мястото, където той е роден, не е маркирано по никакъв начин. Всичко, което свързва мястото, където е бил роден, с личността му, е камък, на който пише: „Никога повече фашизъм. В памет на всички загинали". А името Хитлер дори не е споменато.

„Смятахме да сложим плоча на къщата – само да маркираме историческия факт. Но собственикът не ни позволи“, казва градски служител.

Браунау е разкъсван между тези, които мислят, че Хитлер трябва да се дискутира и обсъжда по-открито, и тези, които искат тази история да изчезне.

„Не сме виновни, че Хитлер е бил роден тук. Няма защо да се извиняваме за нашия град“, допълва той.

Но Флориан, местен историк, не е съгласен: „Въпреки че Хитлер е прекарал само три години от живота си тук, Браунау остава с лош белег. Затова трябва да говорим срещу нацизма".

По време на Третия Райх нацистите закупили къщата от тогавашните собственици – семейство Помер. Но след войната семейството успяло да си върне собствеността.

От 1970 година австрийското министерство на вътрешните работи е наело къщата от собствениците, за да предотврати ползването й от неонацистите като светилище.

До 2011 година къщата пък е била ползвана като дневен център за хора с увреждания. Но това било за кратко, тъй като собственичката Герлинде Помер не била съгласна с това. И оттогава текат разгорещени дискусии за какво въобще да се ползва родната къща на Хитлер. Някои предлагат тя да стане център, в който се изясняват негативите от нацисткото минало, други смятат, че тя трябва да стане училище за възрастни, трети имат щурата идея тя да се превърне в клиника, където жените да раждат. А пък руски депутат предложил направо да я взривят.

В Браунау Хитлер е потулен, а в Гори Сталин е на показ. Противоположни реакции спрямо противоречиви лидери.
Когато гражданин на Браунау е запитан кой от двата варианта е по-добрият, той отговаря: „Ще бъдем разкритикувани каквото и да направим. Но според мен е по-добре да говорим за тях и това, което са причинили на света, отколкото да се правим, че не са съществували". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase