Самира Ибрахим. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати отложиха предвиденото за днес удостояване с награда на египетска активистка за защита на правата на жените заради поредица коментари в Тwitter, в които тя подкрепя терористични актове, включително атентата в Бургас, и изразява антисемитски възгледи, предаде ДПА.

Самира Ибрахим бе една от 10-те жени от цял свят, избрани да получат международната награда на Държавния департамент на САЩ за женска смелост по случай Международния ден на жената. На церемонията ще присъстват държавният секретар Джон Кери и съпругата на президента Барак Обама Мишел Обама.

26-годишната Ибрахим подаде съдебен иск срещу египетската армия за това, че била принудена да си направи "тест за девственост", след като била задържана по време на протест на площад "Тахрир" в Кайро през март 2011 г.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд съобщи вчера, че е взето решение за отлагане на удостояването на египтянката с наградата, след като станало ясно, че в туитове тя възхвалява атентатите на 11 септември 2011 г. и антиизраелски бомбени нападения, включително това в България през юли миналата година.

Научихме прекалено късно за предполагаемите коментари, направени публично от Ибрахим, изрази съжаление Нюланд. Тя допълни, че след внимателно обмисляне Държавният департамент на САЩ е решил да отложи награждаването на египетската активистка, за да може да проучи допълнително въпросните изявления.

„Взрив в автобус, превозващ израелци на летището в Бургас, България, на Черно море. Ауууу, това е толкова отпускащо, много добри, много добри новини", гласи туит на Ибрахим след атентата през юли.

"Днес е годишнината от 11 септември. Дано Америка пламва всяка година", гласи друг нейно изявление в социалната мрежа, постнато на 11-ата годишнина от терористичните актове в САЩ миналата година.

Самата Ибрахим твърди, че акаунтът й в Тwitter е бил хакнат многократно и расистките и изпълнени с омраза коментари не са нейно дело, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase