Проучване сочи, че Виена е градът, който предлага най-добро качество на живот в света. Снимка: архив, Reuters

Виена е  обявена за четвърти пореден път за града, който предлага най-добро качество на живот в света. Това показват резултатите от проучване за 2012 г. на американската консултантска компания Мърсър.

В класацията се оценява политическият, социалният и икономически климат, медицинското обслужване, възможностите за образование и качеството на обществения транспорт, електро- и водоснабдяването в 221 града, съобщиха за БТА от кметството на австрийската столица.

Взети са предвид наличието на жилища и места за спорт и отдих, както и качеството на обществените услуги и екологичната обстановка.

В началото на класацията отново са градовете в Западна Европа, които традиционно имат силни позиции. Сред първите 25 града от цял свят, предлагащи най-добри условия за живот, 15 са европейски.

Общите стандарти на живот в Западна Европа остават далеч над средното равнище, се отбелязва в доклада на Мърсър. На второ място след Виена е Цюрих, следван от Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Сред водещите европейски градове са Дюселдорф, Франкфурт и Женева. Тази година Мадрид е загубил шест позиции в класацията и заема 49-о място, което Мърсър обяснява с икономическите затруднения, които преживява Испания, и често провеждащите се стачки.

На последно място в класацията отново е иракската столица Багдад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase