Ясер Арафат. Снимка: архив, Reuters

Ексхумирани бяха тленните останки на покойния палестински лидер Ясер Арафат, за да бъдат установени причините за неговата смърт през 2004 г., съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията се позовава на палестински служители, пожелали да останат анонимни, тъй като не са имали право да разгласяват новината, пише БТА. Тази година по дрехи, за които се твърди, че са били на Арафат, бяха открити следи от смъртоносно радиоактивно вещество - полоний, и това доведе до започването на ново разследване на неговата смърт.

Палестинският лидер почина през ноември 2004 г. във френска военна болница месец след като ненадейно се разболя. Палестински служители твърдят, че е бил отровен от Израел, но не представят доказателства в подкрепа на тезата си. Израел отрича да има нещо общо със смъртта на Арафат. През 2004 г. не е била извършена аутопсия на тялото по молба на вдовицата на Арафат. Лекувалите го френски лекари казаха, че не могат да определят причината за смъртта, припомня Ройтерс.

В ексхумацията участват експерти от Швейцария, Франция, Русия и палестинските територии. Взети са мерки изваждането на тленните останки на Арафат да протече далеч от публичното внимание - мавзолеят на Арафат в Рамала, който се намира в комплекса на палестинския президент Махмуд Абас, е ограден със сини платнища, а горната му част е покрита с огромно палестинско знаме.

Изследванията на пробите, които ще бъдат взети от тленните останки, ще продължат няколко месеца и не се очаква да има някакви конкретни резултати преди март - април догодина, каза говорител на университетската болница в Лозана, Швейцария, където бяха направени първоначалните изследвания на дрехите на Арафат.

По-късно днес тленните останки на бившия палестински лидер ще бъдат препогребани с военни почести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase