Снимка: архив, Reuters

Въпросите за приемането на окончателното инвестиционно решение за българския участък от газопровода „Южен поток“ и за цената на природния газ за България не са обвързани, заяви председателят на Управителния съвет на Газпром Алексей Милер.

Запитан дали Газпром се е договорил с България, която обвърза инвестиционното решение за „Южен поток“ с въпроса за цената на газа, Милер подчерта: „Тези въпроси не са взаимно свързани“.

Още по темата

„Що се отнася до корекцията на цената, всички необходими изменения в договора през тази година вече бяха направени“, допълни шефът на Газпром, цитиран от РИА Новости.

Алексей Милер съобщи също така, че окончателното инвестиционно решение за морския участък от газопровода „Южен поток“, който ще преминава от Русия до България по дъното на Черно море, се планира да бъде прието на 14 ноември, а строителството да започне на 7 декември.

Договорът за строителството на “Южен поток“ ще е обвързан с цените на бъдещите доставки на природен газ от Русия, реши правителството миналата седмица. Икономическият министър Делян Добрев заяви, че се надява на по-голяма от 11% отстъпка в цената на руския газ. Той съобщи, че на 15 ноември ще бъдат уточнени параметрите на новия газов договор с Русия.

От "Газпром" обаче отхвърлят обвързването на подписването на инвестиционното решение за "Южен поток" и подписването на новия газов договор с България. Според говорителя на Газпром Сергей Куприянов отстъпките са договорени отдавна, а в момента София и Москва разговарят само по „процедурни въпроси“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase