Снимка: Reuters

Група швейцарски природозащитници е събрала достатъчно подписи за провеждане на национален референдум по въпроса за имиграцията, съобщи Руската редакция на Би Би Си.

Групата, наречена Есосор, твърди, че Швейцария е пренаселена и че природните й ресурси са под заплаха. Активистите искат да бъде въведен лимит за увеличаването на населението за сметка на имиграцията, който да е от 0,2 процента годишно. В Швейцария живеят около 8 милиона души, около една четвърт са чужденци. Организацията е успяла да събере 120 700 подписа под петицията си за референдум по въпроса. Това е много повече от 100-те хиляди подписа, които се изискват по конституция, пише БТА.

Есосор твърди, че е против всякакви форми на ксенофобия и расизъм, но е убедена, че Швейцария трябва да ограничи имиграцията, за да избегне урбанизирането и да се запазят селскостопанските земи. От пренаселването страдат природата, обработваемите земи и селските местности, влошава се и качеството на живот, казва един от активистите, бившият директор в министерството за защита на околната среда Филип Рок.

От 1990 г. населението на Швейцария се е увеличило със 140 процента и в страната все по-често се говори за необходимостта от ограничаване на имиграцията. През април правителството реши отново да въведе имиграционни квоти за работници от страните от Източна и Централна Европа, които влизат в Европейския съюз. Това предизвика критика от страна на официалните лица в ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase