Марин льо Пен. Снимка: Reuters

Лидерът на крайнодесния френски Национален фронт Марин Льо Пен призова за забраната на мюсюлманските забрадки и други религиозни символи на публични места, предаде ДПА.

Тя направи това в публикувано днес интервю във вестник "Монд", което съвпада с напрежението в мюсюлманския свят заради американския филм "Невинността на мюсюлманите" и публикуваните във френско списание карикатури на пророка Мохамед.

В интервюто Льо Пен призовава за забрана на религиозните символи в публичната администрация, но не уточнява дали тя трябва да се отнася за обществения транспорт и не обсъжда въпроса за забрана по улиците. В отговор на въпрос тя добавя, че щом ще има ограничение върху забрадките, то трябва да обхваща и традиционните еврейски шапчици кипа.

Понастоящем във Франция със закон са забранени религиозните символи в държавните училища. Друг закон забранява на жените да със забулени лица на публични места.

Марин Льо Пен, която се класира трета на тазгодишните президентски избори с антиимигрантска платформа, редовно критикува, както се изразява, посегателствата на исляма срещу френските светски ценности. В интервюто си обаче тя критикува като "провокация" решението на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" да публикува тази седмица карикатури на Мохамед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase