генадий Гудков. Снимка: архив, Reuters

Проверката на незаконната предприемаческа дейност на депутата от руската Дума /долната камара на руския парламент/ и член на партията Справедлива Русия Генадий Гудков е потвърдила неговата съпричастност към управлението на компания, занимаваща се със строителна дейност в България, съобщава РИА Новости. Тя се позовава на представителя на следствието Александър Шчукин.

"При проверката бяха потвърдени сведенията, че Гудков участва в управлението на компания, придобиваща парцели на територията на България", посочи Шчукин. Той поясни, че разследването разполага със сведения, че депутатът се е занимавал с бизнес не само през 2009 г., но и през 2012 г.

През юни стана ясно, че Гудков е проверяван във връзка с твърдения на българина Ивайло Зартов относно инвестиции в българска фирма и неплащане на данъци в Русия. Тогава Гудков заяви, че Зартов искал да си разчисти сметки с него, затова го обвинявал в такива неща.

На 12 септември руската Дума ще гласува за отнемане на депутатския мандат на Гудков. Няма съмнения, че това ще бъде подкрепено от депутатите. В долната камара на парламента повечето от местата са в ръцете на партията Единна Русия.

Още по темата

По-рано този месец Гудков обяви, че е пратил на 50 народни избраници от Единна Русия писма да не гласуват за отнемане на мандата му. Ако мандатът на Гудков бъде отнет, Справедлива Русия се зарече да отнесе въпроса до Конституционния съд.

Руското вътрешно министерство се интересуваше по-рано и от охранителния бизнес на семейството на Гудков, след като в редица охранителни фирми бяха установени нарушения.

Според Гудков кампанията срещу него е заради неговата опозиционна дейност.

Днес в Москва имаше протести срещу Гудков, допълва Интерфакс. Стотина младежи се събраха пред паметника на Карл Маркс в руската столица, за да подкрепят инициативата за отнемане на депутатския му мандат. Участниците в протеста носеха шест карикатури, на които бяха изобразени шест дейности, заради които депутатът има основание да се срамува.

Самият Гудков изрази днес надежда Европейският парламент да приеме тази седмица резолюция в негова подкрепа, предаде още РИА Новости, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase