Генадий Гудков. Снимка: архив, Reuters

При проверка по сигнал на българския гражданин Ивайло Зартов руски следователи са получили потвърждение на информацията, че депутатът от Държавната дума на Русия Генадий Гудков има незаконен бизнес, включително в България и Гибралтар. Това съобщи говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му в действията на депутата има признаци на престъпление по член 289 от Наказателния кодекс на Русия (за незаконно участие в предприемаческа дейност). Маркин отбеляза, че наличието или отсъствието на престъпление предстои да бъде проверено по следствен път.

Още по темата

Според Маркин досегашната проверка е открила данни (потвърдени и от данъчните служби) за незаконно участие на депутата от партията "Справедлива Русия" в руски търговски организации, както и в компаниите "Инглиш вилидж", регистрирана в България, и "Бизнес консълтанс лимитид", регистрирана в офшорната зона Гибралтар.

"Забележително е това, че Гудков е участвал в незаконна предприемаческа дейност на територията на България, когато не само е бил депутат от Държавната дума, но и координатор от руска страна на междупарламентарното сътрудничество с Република България", добави Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Генадий Гудков е тясно свързан с антиправителствените протести в Русия през последните няколко месеца. В края на юни той окачестви като политически мотивирана започнатата от Следствения комитет на Русия предварителна проверка за извършено от него предполагаемо пране на пари в България по сигнал на българина Зартов, който излежава присъда в български затвор. Властта в Русия се е съюзила с български рецидивист, за да отмъсти на Гудков заради опозиционната му дейност. Това заяви самият депутат в интервю за московски вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase