Карабинерите провеждат в седем европейски страни мащабна операция. Снимка: архив, Reuters

Карабинерите от РОС (Raggruppamento Operativo Speciale - Специална оперативна групировка) провеждат в седем европейски страни мащабна операция срещу калабрийската престъпна организация Ндрангета, съобщи БТА, като се позова на италиански медии.

С помощта на местните полицейски сили са извършени десетки арести в Италия, България, Словения, Испания, Холандия, Финландия и Хърватия.

Операцията се ръководи от областната прокуратура "Антимафия" в Милано и цели пресичането на колосален трафик на кокаин, осъществяван от трансгранична структура, свързана с клан на ндрангетата в северната италианска област Пиемонте.

В хода на операцията карабинерите от РОС и националните полицейски екипи са конфискували над 6 тона кокаин. Дрогата е внасяна от Венецуела, Аржентина и Доминиканската република и е превозвана до Европа с презокеански кораби от флотилията на престъпната организация, която е набирала екипажи от италиански
и чуждестранни граждани.

В Швейцария са открити многобройни финансови и банкови следи, които водят до международни инвеститори в трафика на наркотици. Местната полиция вече е конфискувала 10 милиона евро, придобити незаконно от търговия с дрога, се посочва в информациите, които не съдържат подробности за оперативните действия в отделните страни.

РОС е сравнително нова групировка в Карабинерните войски на Италия, която бе създадена със закон от декември 1990 година. На практика обаче тя само разшири обсега на действия на съществуващата тогава структура за борба с тероризма.

Групировката е организационно приравнена към бригада с командване в Рим и се състои от 6 централни подразделения, по едно от които за борба с тероризма, с организираната престъпност и за технически операции, както и от 28 териториални поделения.

Карабинерните войски са създадени през 1814 година с двойната функция за отбрана на държавата и опазване на обществения ред и сигурност. Организационно бяха структурирани като корпус към Сухопътните войски до 2000 година, когато със закон бяха издигнати до четвъртия вид въоръжени сили на Италия редом със СВ, ВВС и ВМС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase