Децата на източноевропейските имигранти във Великобритания често са дискриминирани. Снимка: архив, Reuters
fallback

Имигрантите във Великобритания от Източна Европа, в това число и България, са напуснали родните си места, за да търсят по-добър живот за себе си и главно за децата си, но се оказва, че често пъти децата им са обект на изолация и дискриминация, пише в. "Дейли телеграф".

Изданието се позовава на изследване, продължило две години и половина, в което са участвали деца на имигранти от България, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Полша и няколко страни извън ЕС. В хода на изследването децата е трябвало да си водят дневник, а техните родители са били интервюирани относно проблемите, с които се сблъскват на британска почва, когато става дума за образованието и медицинските грижи за децата.

От изследването става ясно, че имигрантите трябва да запишат децата си в списъци на чакащите за прегледи от местни лекари. Тъй като чакането продължава прекалено дълго, някои от имигрантите предпочитат да се върнат в родината си, за да осигурят адекватна медицинска помощ за децата си.

Като пример се посочва случаят на 11-годишното българско момиче Андреа, което има проблеми с очите.

"Трябваше да чакаме за преглед при специалист толкова дълго време, че мама реши да вземем самолета до България и да отидем там при доктора, който ме лекуваше преди. Така нещата се уредиха много по-бързо", разказва Андреа пред изданието.

Имигрантите се оплакват още, че отношението към децата им в училище не е строго, техните усилия не се оценяват, а домашните им са прекалено малко.

По време на изследването много имигранти са признали, че е трябвало да изоставят в родината си къщи с градини, за да заживеят във Великобритания в малки апартаменти и да приемат ниско платена работа.

Много семейства са се разпаднали и защото единият партньор е пристигнал по-рано от другия и самотният живот е повлиял отрицателно на семейните отношения, посочва още изследването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

@

преди 12 години

Може вие да пращате пари на близките си, но пенсиите им ние ги изкарваме. Така че по-добре си мълчи! България ще се оправи, когато пенсиите на родителите на работещите навън се плащат от тях, а не от цялото общество. Защото вие несъмнено получавате повече, но крепите техния стандарт, не нашия, изкарвате техните пенсии, не нашите, подпомагате тяхното здравеопазване, не нашето. А заглавието, че имигрантските деца са дискриминирани изобщо не ме трогва. Всеки сам решава съдбата си.

76

веско до 68

преди 12 години

братле, това с което се занимавам там е строителсво и го работя с удоволствие. Правописа ми, вярно че се влоши доста последните 4-5 години, даже взех да бъркам и да смесвам английски и български букви, тук с повечето е така. Но пък изкарвам 10 пъти повече от теб с перфектния правопис..Веднага си проличават злобарите и дребните душици, като започнат да се заяждат за нещо извън темата.

75

до 60

преди 12 години

Май изобщо не си достатъчно интелигентен, след като не си разбрал на какво се дължи съществуването на бизнеса ти - цялата българска икономика се крепи на хората, които работят на вън и изпращат пари тук, на близките си. Доста хора щяха да умрат от глад и болести, ако не са те. Така, че се благодари, че има такива хора, вместо да ги обиждаш нагло!

fallback