Робърт Мълър Снимка: архив, Reuters

Директорът на ФБР Робърт Мълър обяви награда от един милион долара за информация, която да доведе до откриването и връщането в САЩ на бившия агент Робърт Левинсън, изчезнал при неизяснени обстоятелства в Иран преди пет години, предадоха световните агенции. 

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън от своя страна призова правителството на Иран да потвърди обещанието си за помощ и да съдейства Левинсън да се прибере в САЩ. 

Бившият агент на ФБР Робърт Левинсън, който на 10 март навършва 64 години, се пенсионира преди повече от десет години. На 9 март 2007 г. той изчезна на иранския остров Киш, докато разследвал контрабанда на цигари като частен детектив в служба на неназована голяма компания. 

Оттогава Вашингтон няма информация за местонахождението му, нито за самоличността на похитителите му, които не са отправили никакво искане. 

Миналата година Държавният департамент на САЩ заяви, че получил сигнал, че Левинсън е жив и държан в плен в Югозападна Азия. "Това включва пограничните райони на Афганистан, Иран и Пакистан", където тази седмица ще започне рекламна кампания, обявяваща наградата от един милион долара, обяви заместник-директорът на ФБР Джеймс Макджънкин. 

САЩ няколко пъти са искали обяснения от иранските власти за изчезването на Левинсън. Техеран обаче заявява, че не разполага с информация за съдбата му.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase