Стачкуващите настояват заплатите на около 2 млн. служители да бъдат вдигнати. Снимка: Reuters
fallback

Хиляди германски служители от държавния сектор в три западни провинции днес излязоха на стачка, след като исканията за увеличение на заплатите с 6,5 процента бяха блокирани в преговорите миналата седмица, предаде Ройтерс.

Автобусите и влаковете спряха във Франкфурт, провинция Хесе, нарушавайки трафика във финансовата столица на Германия. В провинция Саарланд стотици детски градини и банки бяха затворени, като болниците и частните клиники също бяха засегнати.

В провинция Райнланд-Пфалц над 2000 работещи в сектора на обществените услуги излязоха на стачка, като броят им може да достигне 5000 през деня, съобщи синдикатът Фер.ди. Ограничаването на заплатите години наред помогна на най-голямата икономика в Европа да изпревари конкурентите си.

След рекордните равнища на безработица, достигнала максимум през 2005 година, реформите на трудовия пазар засилиха конкурентоспособността и доведоха до най-високата заетост в германската история, припомня Ройтерс.

Стачкуващите настояват заплатите на около два милиона служители да бъдат вдигнати с 6,5 процента или поне с 200 евро на месец, посочи Фер.ди.

В преговорите миналата седмица работодателите отхвърлиха исканията като нереалистични, но не направиха алтернативна оферта. Предвижда се обсъжданията да бъдат възобновени на 12 март.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Баба ви

преди 12 години

Вие не излизайте да протестирате,стойте си на компа и си чешайте топките .Много е лесно да си плямпаме тук и да критикуваме,всичко знаем и можем,ама да има кой да ни го направи!!А те ни го правят отзад без вазелин,ама на нас българите така ни харесва.Не е луд,който яде баницата нали?Плямпайте си.Кой ли ви сефери плямпаниците-кервана си върви,а вие кяфкайте скрити в храсталаците..

26

Анонимен

преди 12 години

за съжаление ние сме най-големите овци в ЕСсега стоически търпим поредния тъпънар който ни управлява, че някои даже му се и кефятвсеки народ си заслужава царя!

25

Анонимен

преди 12 години

на баба ти меркел ще й духнат под опашката, ей много е лошо да си мандатен

fallback