Снимка: Архив Reuters

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ призова Преходния национален съвет на Либия да проведе разследване на масовото убийство в град Сирт на привърженици на убития миналата седмица Муамар Кадафи, се казва в съобщение, публикувано на сайта на организацията.

„Открихме 53 тела, предполага се на поддръжници на Кадафи, в изоставен хотел в Сирт. Всички те са застреляни, на някои ръцете им са вързани на гърба“, заяви Питър Букерт от „Хюман райтс уоч“.

„Искаме либийските власти да обърнат внимание на това, да проведат разследване и да привлекат виновните под отговорност“, каза той.

Дупки от куршуми и празни пълнители от АК 47 показват, че много от загиналите са били разстреляни на място.

Състоянието на телата сочи, че хората са били убити преди около седмица.

В съобщението се посочва, че районът на града, в който се е намирал хотелът, е бил в ръцете на бойци на новата либийска власт от Мисурата.

По-рано „Хюман райтс уоч“ съобщи, че са открити 10 тела във водохранилище в друга част на Сирт. Самоличността им не е установена, пише Интерфакс.

Коментари Напиши коментар

15

Бай уй от Кербала

преди 10 години

На война като на война - казват франсетата! Мисурата е най-пострадалия град от войната. Трудно може да се очаква от пара военни отряди ,от които всеки има убит брат или баща и изнасилена сестра или жена ,да плени според женевската конвенция тези които са му го причинили. Куршума в тила в случая може да се приеме като "милост". За разлика от 99% от писачите в този форум аз съм бил при араби и на почивка и на война и мога да претендирам че ги познавам що за хора са. Само адмирации заслужава либия

14

Анонимен

преди 10 години

Къде се изгубихте радетели за демокрация? Защо не пишете?

13

glimmer

преди 10 години

Един отвратителен примитив ще бъде заменен от едни още по-отвратителни примитиви... грозна комбинация от арабско и африканско... Европа тепърва ще пати заради алчността на богатите западняци към либийския петрол!