Снимка: Архив Reuters

Силите на Преходния национален съвет – временното правителство на Либия, съобщиха, че са превзели и последните позиции на верни на Муамар Кадафи бойци в родния му град Сирт и сега държат целия град.

Според очевидци, цитирани от Би Би Си, последната атака, при която поддръжниците на Кадафи са били изтласкани от града, е започнала тази сутрин и е продължила около час и половина.

Ликвидирани са и последните огнища на съпротива, оказвана от лоялните на Кадафи сили, предаде Ройтерс.

„Сирт е освободен. В него вече няма верни на Кадафи сили“, обяви полковник Юнус ал Абдали – командващ операциите в източната половина на града.

„В момента издирваме, догонваме и доубиваме онези, които се опитват да се спасят с бягство“, добави той.

Друг командир от фронтовата линия потвърди превземането на средиземноморския град, който бе последната значителна крепост на кадафистите почти три месеца след свалянето от власт на бившия лидер.

В пряк ефир телевизия Би Би Си показва бойци на Преходния национален съвет, които празнуват победата: от радост те стрелят във въздуха, викат „Аллах Акбар!“, танцуват, развяват знамена, размахват автомати.

Боевете за Сирт – родния град на бившия либийски лидер, продължиха няколко седмици. По-рано ръководителите на Преходния национален съвет заявиха, че ще обявят „пълното освобождаване на страната“ и края на войната, след като Сирт бъде превзет.

Очаква се следващата стъпка на Преходния национален съвет да бъде сформиране на постоянно правителство, което ще се заеме със създаването на нова конституция на страната и с подготовката за провеждане на първите в историята на Либия свободни избори, отбелязва Лента.ру.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase