Ромски квартал в Словакия. Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos
fallback

Изгонените от Северната гара на Брюксел вчера сутринта роми са прекарали изминалата нощ под открито небе, съобщават местните медии.

За децата е бил осигурен автобус, където да нощуват, като превозното средство ще бъде на тяхно разположение неограничено време, се посочва в информациите. За възрастните най-напред е било решено да бъдат преместени в парка "Максимилиен", но по-късно властите са се отказали от тази идея, тъй като разпъването на палатки в парковете е забранено от закона. Така ромите са се върнали в района "Скарбек", известен с това, че е "превзет" отдавна от малцинствени групи и полицията избягва да влиза в този периметър.

Oще по темата

Вестник "Соар" уточнява, че в групата от 74-ма роми има граждани на Румъния, Словакия, Чехия и Босна. Снощи момиче на три години е било откарано в болница заради хипотермия, с премръзнали ръце, отбелязва вестник "Соар". Лекарите препоръчали детето да стои на топло и да му бъдат осигурени ръкавици, допълва изданието.

Вестник "Либр Белжик" публикува репортаж от събитието, като цитира говорител на асоциация, работеща с малцинствата, според когото тези семейства са дошли в Белгия единствено с желанието "да намерят работа и да изучат децата си". В публикацията се уточнява, че скоро след появата на информациите за случващото се на мястото са пристигнали представители на правозащитни организации, които осигурили храна и напитки от първа необходимост за жените и децата. Според защитника на правата на децата Бернар дьо Вос случаят на ромите е "специфичен, защото те са бедни семейства, които идват от богати страни".

От местните власти уточняват, че ромите не могат да се възползват от социална програма, тъй като статутът им на пребиваване в страната е като на европейски граждани, дошли в Белгия с цел туризъм, които имат право на престой до три месеца.

Вестникът посочва, че повечето от ромите в групата са изтощени от престоя по улиците и страдат от дихателни и кожни възпаления, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

до гурбетчията 129

преди 13 години

Парите ,които се заделят за "интеграция" на *** в по-голямата си част остават на Запад в организации даващи акъл тоест модел , остатъка го лапат по веригата Хелзински комитети *** организации и барони . А социалните помощи ,вредите от кражбите на ток ,вода , жици , релси животни и селскостопанска продукция изоставени деца по домовете, ги плаща българския данъкоплатец от собствения си джоб. Разбра ли гурбетчио как стоят нещата .

119

Тони

преди 13 години

Ама защо не се опитат да ги интегрират в Белгия?Нали все това ни съветват западните страни.Ето сега имат възможност да ни направят показно как се интегрира ***.И ние ще последваме техния пример.Само че това ще се случи когато цъфнат налъмите.

118

Анонимен

преди 13 години

До 129.Не им изпращай!Никой не те кара да пълниш гушата на *** и да смяташ че ще могат да се интегрират.Това са ***,които не стават за нищо защото така те искат да живеят.Така им изнася,ако не те знаят как да си търсят правата!Много похитри,оправни а *** не говориме че са нахални от който и да е от нас.Ако си гурбетчия трябва да си наясно че това ***,било той италианси,испански,френски ит.н. епроблен исамите западни страни не могат да ги интегрират,но акъл на нас дават!

fallback