Бунтовниците край Сирт. Снимка: Reuters

Преходният национален съвет (ПНС) на Либия обяви, че силите му са достигнали покрайнините на Сирт, родния град на сваления лидер Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс.

"Днес беше извършено голямо настъпление. Те са в околностите", каза говорителят на ПНС Джалал ел Галал.

Сирт е един от последните бастиони на Кадафи, заедно с Бани Уалид и Сабха.

По-рано тази седмица силите на ПНС в района на Мисрата направиха няколко опита за настъпление, но бяха блокирани на повече от 50 км от Сирт.

В същото време заместник-началникът на многонационалният щаб на ВСС на НАТО Венсан Тениер обяви, че около петнайсет на сто от войските на режима на Муамар Кадафи са боеспособни и са в района между Триполи и Себха.

„Основната част от тези сили са съсредоточени в зона от Триполи до южния град Себха и до Сирт на изток“, каза той във видеоконферентна връзка от военновъздушната база Поджо Ренатико, Италия.

Още по темата

На въпрос какво правят коалиционните сили, за да намерят укриващия се Муамар Кадафи, генерал Тениер отвърна, че НАТО не издирва отделни хора.

"Не разполагаме със средства, с които да преследваме отделни хора, какъвто е полковник Кадафи", каза висшият военен от НАТО.

Той изтъкна решаващата роля на авиацията и конкретно на безпилотните самолети за успеха на военната операция срещу силите на Кадафи, започнала на 19 март.

Мисията на НАТО има мандат на ООН за защита на цивилното население. Мандатът изтича на 27 септември, но може да бъде подновен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase