Бунтовниците край Сирт. Снимка: Reuters

Преходният национален съвет (ПНС) на Либия обяви, че силите му са достигнали покрайнините на Сирт, родния град на сваления лидер Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс.

"Днес беше извършено голямо настъпление. Те са в околностите", каза говорителят на ПНС Джалал ел Галал.

Сирт е един от последните бастиони на Кадафи, заедно с Бани Уалид и Сабха.

По-рано тази седмица силите на ПНС в района на Мисрата направиха няколко опита за настъпление, но бяха блокирани на повече от 50 км от Сирт.

В същото време заместник-началникът на многонационалният щаб на ВСС на НАТО Венсан Тениер обяви, че около петнайсет на сто от войските на режима на Муамар Кадафи са боеспособни и са в района между Триполи и Себха.

„Основната част от тези сили са съсредоточени в зона от Триполи до южния град Себха и до Сирт на изток“, каза той във видеоконферентна връзка от военновъздушната база Поджо Ренатико, Италия.

Още по темата

На въпрос какво правят коалиционните сили, за да намерят укриващия се Муамар Кадафи, генерал Тениер отвърна, че НАТО не издирва отделни хора.

"Не разполагаме със средства, с които да преследваме отделни хора, какъвто е полковник Кадафи", каза висшият военен от НАТО.

Той изтъкна решаващата роля на авиацията и конкретно на безпилотните самолети за успеха на военната операция срещу силите на Кадафи, започнала на 19 март.

Мисията на НАТО има мандат на ООН за защита на цивилното население. Мандатът изтича на 27 септември, но може да бъде подновен.

 

Коментари Напиши коментар

47

ves666

преди 10 години

ako sa prevzeli neshto zashto kopat transheia ,da se otbraniavat s edno avtomatche ,nikoi dryga katechnica i taia paplach prevzena gradove i kak stava toia rabota s 20 30 avtomobila.

46

АМИ КАТО...

преди 10 години

Ами, като са в " поход ", защо стоят на едно място и се въртят като крастави кучета ?! Да тръгват, но не им стиска на " бунтовниците " без солидната подкрепа на главорезите от Франция, " Велико "британия, САЩ и Израел !!! Пълни смешници са тези !!!

45

любознателен

преди 10 години

Някой знае ли къде е Кадафи? Защото искам да му пиша.Имаше ултиматум от бунтовниците до събота *някоя си събота*, че трябвало да се предаде.И какво стана?Не ми дават адреса на Полковника.