fallback

Три месеца след като североизточна Япония пострада от земетресение с магнитуд 8,9, последвано от мощно цунами, над 90 000 души продължават да живеят във временни подслони, предаде ДПА.

Построени са около 28 000 временни къщи за евакуираните, което е малко над половината от планираните от правителството 52 000.

Много от евакуираните обаче са отказали да се преместят във временните жилища, защото се безпокоят от недостатъчните помощни услуги в сравнение с тези от убежищата. А и някои от жилищните комплекси се намират в отдалечени райони.

Една от причините за твърде бавното възстановяване в страната е огромното количество отломки, които трябва да се разчистят в засегнатите райони.

От 2 400 тона руини, до момента са разчистени само 22%, съобщи министерството на околната среда. Бедствието от 11 март лиши от работата им близо 120 000 души в префектурите Мияги, Ивате и Фукушима.

Потвърдените смъртни случаи след бедствието в страната са 15 405. Други 8 095 души са в неизвестност, сочат данни на японската полиция.

Десетки хиляди души ще излязат днес в цяла Япония, за да изразят недоволството от енергийната политика на японското правителство.

Демонстрантите искат страната да скъса с ядрената енергия след природното бедствие от 11 март, което предизвика и катастрофа в ядрената централа във Фукушима. Оттам и днес, три месеца след бедствието продължават да изтичат радиоактивни материали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 13 години

Жалко за японците знам, че ще се оправят ако те не могат кой друг. Тука ако се случи подобна трагедия 300 години не можем се оправи

9

Goshko Маникена

преди 13 години

Всъщност японците сега може да са мил народ, но тези които са учели история знаят за техните издевателства. Whates around goes around.

8

Анонимен

преди 13 години

skoro i tuka she ni spretnat edno zemetresenie i kato chlenka na nato pod podchinienie na turchiq she vlezne da ni pomagat i taka she zabravqt da si tragna

fallback