Пастор Тери Джоунс. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пасторът от Флорида Тери Джоунс, който възнамеряваше да изгори 200 копия от Корана по повод 9-ата годишнина от атаките от 11 септември 2001 първоначално обяви, че се отказва от намерението си.

Решението му е продиктувано от споразумение за преместване на мястото на планирания да се изгради в Ню Йорк ислямски културен център и джамия надалеч от Кота нула.

Още по темата
Белият дом по-рано заяви, че официални представители обсъждат осъществяването на контакт с пастора от Флорида Тери Джоунс с цел да го накарат да се откаже от намерението си да гори Корана.

По-късно обаче Тери Джоунс заплаши да „премисли” решението си.

"Може да ни се наложи да преразгледаме позицията си", обяви пасторът няколко часа след като обяви, че се отказва да изгори Корана навръх 9-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001.

Пасторът обяви, че е решил да се откаже от акцията си в замяна на обещание, че проектът за създаване на джамия и ислямски център близо до мястото на атентатите в Ню Йорк ще бъде преместен.

Той заяви, че е получил уверения от местния имам Мохамад Мусри, действащ като посредник, че ръководещият проекта в Ню Йорк имам Файсал Абдул Рауф е готов на споразумение.

Имам Рауф обаче отхвърли възможността за „сделка” с него. Джоунс заяви, че е "наистина възмутен" и подозира, че имам Мусри го е измамил.

"Може да ни се наложи да преразгледаме решението си, защото отменихме изгарянето, като разчитахме на неговата дума. А сега, доколкото разбирам, той тръби навсякъде, че никога не го е казвал", обяви пасторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase