Домът на двама от предполагаемите шпиони - Хуан Хосе Лазаро и Вики Пелаез, в предградие на Ню Йорк. Снимка: БГНЕС

Двоен живот между тихото всекидневие на предградието и операциите под прикритие за руските тайни служби – така американската прокуратура описва живота на предполагаемите руски шпиони, които бяха арестувани на 27 юни. 

Все повече подробности от шпионската история стават известни.

Един от заподозрените вече е признал, съобщават американските медии. Хуан Хосе Лазаро се разкрил при арестуването му и казал, че това не е истинското му име.

Също така не бил роден в Уругвай, както твърдял преди това, а къщата му в предградие на Ню Йорк била платена от руските тайни служби. Лазаро бил израснал в Съветския съюз, ставало ясно от документи, предоставени от прокуратурата на съда в Ню Йорк в четвъртък.

Съдът в Ню Йорк заседава по промяната на мерките за неотклонение на Лазаро и съпругата му Вики Пелаез, която също е сред обвиняемите, както и на още двама от предполагаемите агенти.

Съдията разреши промяна на мярката само за Пелаез. Тя може да напусне ареста, ако някой плати гаранцията й от 250 000 долара. След това ще бъде под домашен арест и с оковани крака.

Пелаез е родена в Перу, но има американско гражданство. Работила за испаноезичния вестник El Diario La Prensa и според  New York Times е единствената, която живеела в САЩ с истинското си име.

Решението за освобождаването под гаранция на Лазаро е отложено. По информация от прокуратурата при ареста му Лазаро се отказал от правото си да мълчи и се разприказвал – как жена му предавала писма на „службите“ от негово име.

Обяснил, че много обича сина си, но дори заради него не би нарушил лоялността си към службите.

Палаез и Лазаро имат 17-годишен син. Лазаро има и друг, по-голям син. Той разказал пред New York Times, че баща му не е извършил нещата, в които е обвинен: „Това е цирк, просто психически натиск“.

Трите двойки и другите трима от предполагаемата агентска мрежа в продължение на години шпионирали за Русия, преструвайки се на средностатистически американци. Девет от тях са обвинени и в пране на пари. 

Един от 11-те обвиняеми беше арестуван в Кипър, но избяга, след като беше освободен под гаранция. Сега властите смятат, че вероятно се е скрил в турската част на острова.

По решение на съда други двама от обвиняемите – Ричард и Синтия Мърфи, ще останат в ареста. Те живеели в Ню Джърси. 

Бостънски съд гледа мярката на други двама от задържаните. Доналд Хийтфилд и Трейси Ли Ан Фоли бяха доведени в съда с оковани крака и затворническо облекло.

С ръце в белезници те махаха на синовете си – на 16 и на 21 години. Решението за освобождаването им под гаранция беше отложено. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase