Снимка: Reuters

Македонската онлайн медия МКД проследи как Груевски е избягал от страната си и е отишъл в Унгария, съобщават от агенция "Фокус".

Още по темата

Според информацията в унагрискя печат, Груевски, с помощта на сръбските власти е влязал в Сърбия с автомобил. Медията "24.ху" тъврди, че това със сигурност е станало със знанието на унгарските гранични служби, тъй като едва ли някой от неговия ранг би могъл да премине незабелязано.

Бившият македонски премиер е пристигнал в Будапеща в петък и е преспал в петзвезден хотел.

По повод на искането за политическо убежище, унгарските медии отбелязват, че като човек, който идва от страна, оценена като безопасна, той няма право да кандидатства за него в държава от ЕС. Те обаче подчертават, че за Груевски може да се направи изключение и припомнят, че правителството в Будапеща вече потвърди откриването на процедура по този въпрос. Тя трае около 60 дни, но в изключителни случаи може да е ускорена и до 15 дни. По закон лицето, което иска убежище, трябва да чака излизането на официалното решение в транзитната зона. Случаят "Груевски“ обаче е различен, отбелязва унгарският сайт "24.ху“.

Според друга медия,  "Хунгаритудей.ху", обикновен македонски граждани не би могъл са полуми убежище при влязла в сила присъда. Това коментира експертът по въпросите за право на убежище Марта Падави.

Унгарските медии напомнят, че с бягството си в Унгария Груевски е поставил Орбан в неудобна ситуация.

Унгарският премиер е бил изправен пред избора дали да спазва европейските правила или да защитава Груевски, към когото Москва изразява нескрити симпатии. Те пишат също, че в отсъствието на официални реакции има западни политици, които в социалните мрежи изразяват своя позиция по казуса "Груевски в Унгария“.

Версията на Груевски обаче е друга. Пред унгарската телевизия "Сител" той разказа своята страна на историята: "От Македония заминах много просто, отидох в Албания, регистрирах се в унгарското посолство там, поисках политическо убежище. От съображения за сигурност, като бивш дългогодишен премиер, бях транспортиран до Унгария", обясни Груевски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase