Кадър: YouTube

Експлозия разруши стената на язовир „Нова Каховка“ в окупираната от Русия Херсонска област. Започнала е евакуация на населението в засегнатите над 80 населени места.

Кадри от дрон показват как с огромна скорост се изливат тонове вода. Очаква се ситуацията да стане критична в рамките на следващите часове.

Още по темата
Южното командване на украинските въоръжени сили обвини Русия за взрива. За разрушаване на язовирната стена и наводнения съобщава и контролираната от Кремъл агенция ТАСС.

Огромният язовир „Нова Каховка“ блокира река Днепър нагоре по течението на Херсон. Окупираният град е заплашен от хуманитарна катастрофа. Язовирът е източник на вода и за анексирания полуостров Крим, както и за АЕЦ "Запорожие". Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде БНТ.

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщи ТАСС, като се позова на неназован източник.

Рухването на стената на яз. „Нова Каховка“ в Украйна не представлява никаква „критична опасност“ за Запорожката АЕЦ, съобщи още ТАСС, като се позова на представител на назначените от Русия власти в Запорожка област.

В контролираната от Киев част на Херсонска област започна евакуация на населението от района на язовира. Украинските власти там съобщиха, че „водата ще достигне критични равнища до пет часа“, посочи Ройтерс.

Какво представлява язовирът "Нова Каховка" и как ще се отрази разрушаването на стената му?

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase