Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили имат проблеми с въоръжението и боеприпасите, каза военният експерт ген. Съби Събев пред Nova news. Той добави, че украинската страна е добре подготвена, стяга резервите, натрупа боеприпаси и очаква доставките на въоръжение от западните страни.

Още по темата
Събев смята, че много твърдо и добре подготвени ще посрещнат офанзива от страна на Русия.

След превземането на Северодонецк и Лисичанск руската армия няма сериозна победа с изключение на превземането на Соледар, където руските войски дадоха много жертви, каза още Събев.

По негови думи руската армия няма да насочи удара си към Бахмут.

Русия продължава да воюва с „маса“, а не с технологии, посочи генералът.

От военна гледна точка по-добър вариант е да се омаломощи руският настъпателен капацитет, след което да се предприеме, без изчакване, решителна контраофанзива с новото въоръжение, каза Събев.

Неговата прогноза за хода и изхода на войната през тази година е, че тя ще бъде решаваща. “Ако хипотетично Русия успее да окупира Донецката и Луганската република окончателно до административните граници, може би ще предложи да се седне на масата за преговори. Украйна, разбира се, няма да се съгласи. При толкова окупирана територия никой няма да преговаря. Ако Украйна успее да излезе на Азовско море и да разсече фронта на две части, тогава се създава критична ситуация за войските в източната част на Херсонска област и Крим. Така ще възникне въпросът дали Русия няма да бъде принудена да седне на масата за преговорите и да изтегли войските си от украинска територия“, каза ген. Събев.

Неговото мнение е, че дипломатически преговори в краткосрочен план не се очертават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase