Снимка: БГНЕС

Русия планира голяма офанзива, която да съвпадне с годишнината от началото на войната в Украйна на 24 февруари, според министъра на отбраната на страната Олексий Резников.

Говорейки пред френски медии, Резников предупреди, че Русия ще призове голям контингент от мобилизирани войски. Позовавайки се на общата мобилизация на Русия от 300 000 наборни войници през септември миналата година, той твърди, че цифрите на границата предполагат, че истинският брой може да е по-близо до 500 000.

"Ние не подценяваме нашия враг", каза Резников. "Официално обявиха 300 000, но като видим войските по границите, според нашите оценки са много повече."

В сряда вечерта президентът Володимир Зеленски каза, че руските сили се опитват да постигнат успехи, които могат да покажат по време на февруарската годишнина от тяхното нахлуване, и издаде притеснителен отчет за ситуацията в източната провинция Донецк.

"Забелязва се определено засилване на настъпателните действия на окупаторите на фронта в източната част на страната ни. Ситуацията стана по-тежка", каза Зеленски във видео обръщение.

Резников каза, че офанзивата вероятно ще бъде съсредоточена в две области: източната част на страната, където се водят тежки боеве през последните седмици; и на юг.

"Смятаме, че като се има предвид, че Русия живее в символизъм, те ще се опитат да опитат нещо около 24 февруари."

Миналата седмица Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, също предупреди, че Русия подготвя вълна от офанзиви, за да отбележи годишнината от инвазията на 24 февруари.

Той твърди, че руските войски са получили задачата да преминат "отвъд границите" на източните Донецка и Луганска области. Донецк и Луганск съставляват Донбас, регион, граничещ с Русия, който президентът Владимир Путин определи като цел за превземане от самото начало на войната.

Губернаторът на Луганск Сергей Хайдай твърди, че руските сили прогонват жителите близо до държаните от Русия части на фронтовата линия, за да не могат да кажат на украинската артилерия за разполагането на войски.

"Има активно прехвърляне на руски войски в региона и те определено се готвят за нещо на източния фронт през февруари", каза Хайдай.

Министърът на отбраната на Украйна беше във Франция, за да се срещне с президента Еманюел Макрон и да осигури закупуването на радари за противовъздушна отбрана. Той също така лобираше европейските нации да изпратят изтребители F-16 в Украйна, нещо, което Макрон каза, че страната му не е изключила.

"Казваме на нашите партньори, че ние също трябва да сме готови възможно най-скоро", заяви Резников пред френските медии. "Ето защо имаме нужда от оръжия, за да сдържаме врага."

Експерти по разузнаването и анализатори отдавна предполагат, че Русия вероятно ще започне нова офанзива преди пролетта. Голяма част от боевете в източната част на страната са били в безизходица в продължение на много седмици, като се съобщава, че и двете страни са понесли огромни жертви, докато са се вкопчвали в тях.

Късно в сряда най-малко трима души бяха убити в източния град Краматорск, след като руски ракетен удар разруши жилищна сграда.

"Поне осем жилищни сгради са повредени. Една от тях е напълно унищожена", каза полицията в публикация във Facebook. „Хората може да останат под развалините." Областният управител Павло Кириленко публикува снимка, която изглежда показва четириетажна сграда в Краматорск, която е претърпяла големи щети.

"Това не е повторение на миналото, това е ежедневната реалност на нашата страна – страна с абсолютно зло по границите си", написа президентът Володимир Зеленски в Telegram след атаката.

В отделен туит Зеленски написа: "Единственият начин да спрем руския тероризъм е да го победим. Чрез танкове. Бойни самолети. ракети с голям обсег."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase